Jokioisten kunta

perinnemaisema

Jokioinen, ruotsiksi Jockis, sijaitsee keskellä Suomen kasvukolmiota, mutta kuitenkin maaseudun rauhassa. Jokioinen on osa Forssan seutukuntaa yhdessä itse Forssan, Humppilan, Tammelan ja Ypäjän kanssa.

Jokioinen kuuluu Kanta-Hämeen maakuntaan, mutta alueesta käytetään myös termiä Lounais-Häme, joka jakaantuu usean nykymaakunnan alueelle.

Jokioinen kuuluu Loimijokilaakson viljelymaisemaan, joka on yksi Suomen valtakunnalisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä. Todennäköisesti varhaisin asutus alueella onkin tullut tätä Kokemäenjoen sivuhaaraa seuraten Satakunnasta keskiajalla.

Jokioisten historiassa keskeisessä roolissa on ollut vuonna 1562 perustettu Jokioisten kartano. Kartano on käsittänyt laajimmillaan 32 000 hehtaaria maa-alueita ja viljelysten lisäksi lukuisia teollisuusalueita.

Nykyisin Jokiosilla asuu reilut 5000 asukasta, suurin osa taajama-alueella. Jokioisten keskustaajama eli kirkonkylä sijaitsee Loimijoen varrella kunnan itäpäässä, vain 9 kilometriä Forssan keskustasta. Forssan keskustaajama kattaakin nykyisin myös Tammelan ja Jokioisten kirkonkylät.

Jokioisten kartanon ja sen ympärille rakentuneen maatalouden ja teollisuuden vaikutus näkyy Jokiosten elinkeinoelämässä tänäkin päivänä.

Luonnovarakeskus, eli entinen Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, jonka hallinto sijaitsi kartanon vanhassa päärakennuksessa, on kunnan suurin työnantaja.

Kunnan yksityisiä yrityksiä ovat muun mussa Boreal Kasvinjalostus OY, Jokioisten Leipä Oy sekä Jokioisten maanrakennus Oy.

Matkailun osalta tehdään yhteistyötä seutukunnan kanssa. Alueen yhteiset matkailusivut löytyvät osoitteesta www.forssanseutu.fi